Ventüri Valf nedir?
Hava debisini kontrol etmek için üretilmiş, ventüri şeklinde, içinde özel bir yay ve koniden oluşan bir cihazdır. İçinde ölçüm cihazı yoktur. Koninin pozisyonuna göre hava debisi belirlenir.
Ölçüm cihazı olmadan debiyi nasıl belirler?
Ventüri adını almasını sağlayan daralan yapısı sayesinde koninin bulunduğu her pozisyon için kesit ve dolayısıyla geçen hava miktarı değişir. Fabrikada üretim aşamasında her bir valf için konum-hava debisi değeri belirlenir ve ürün bu sertifikayla beraber müşteriye teslim edilir. Koni o konumda bulunduğu sürece, her zaman belirlenen debiyi geçirecektir.
Cihazın iki hareketi vardır. Birincisi koninin bağlı olduğu kol sayesinde ileri geri hareketidir. Dışarıdan belirlediğiniz hava debisi set değerine göre koninin pozisyonu belirlenir. Kullanılan motorun çok hızlı olması sayesinde en düşük debiden en yüksek debiye 1 saniyeden kısa sürede geçebilir. Bu da koni hareket alalında en sağdan en sola 1 saniyeden kısa bir sürede hareket eder anlamında gelmektedir.
Cihazın ikinci hareketi koninin içerisindeki yay sayesinde olur. Bu yay, hava kanalındaki basınç dalgalanmasını kompanse eder. Kanaldaki basınç yükselince yay sıkışır ve koniyi kesiti daraltacak şekilde hareket ettirir. Bu sırada koninin pozisyonunu değiştiren kol kesinlikle hareket etmez.
Bu iki hareket birbirinden bağımsızdır ve ölçümsüz,en üst düzey güvenilir hava debisi kontrolünü sağlayan unsurlardır.
Niye ventüri valf ?
Ventüri valfler, hızın ve hassasiyetin önemli olduğu güvenliğin üst düzeyde olması gerektiği hastane, ilaç tesisi, laboratuvarlar ve çeker ocaklar için özel üretilmiştir. Her durumda, mahalde bulunan prosesin ve kişilerin güvenliğini garantiye almış olursunuz.
Bunu aşağıdaki üstün özellikleri sayesinde yapar:
- 1 saniyenin altında tepki verir.
- Önünde veya arkasında düz kanal mesafesi gerektirmez.
- Her debide +/-5% hassasiyet sağlar.
- Yay ve koniden oluşan tamamen mekanik konstrüksiyon sayesinde güvenilirdir.
- Ölçüm yapmaz-kalibrasyon ve bakım gerektirmez
- LON,BACnet üzerinden markadan bağımsız tüm BMS sistemlerine entegre edilebilir.
- Üzerinde I/O girişleri vardır, otomasyon panosuna metrelerce kablo çekilmesine gerek kalmaz. Kablo maliyetini düşürür.
- 3 yıl garantilidir.
Standart VAVlerden farkı nedir?
Standart VAVler kanaldaki hava debisini ölçer ve PID loop aracılığıyla damperi ne kadar açıp kapaması gerektiğine karar verir.
Standart VAVler nasıl çalışır?
Hava debisi sensörü VAVnin üzerindeki kontrolöre bağlanır, bu kontrolör PID aracılığıyla damperin konumunu belirler ve istenilen değere ulaşıncaya kadar damperin açıklığını değiştirir. Her PID loopunda olduğu gibi feedbackle çalışır.
Bu durum niye sıkıntı yaratır?
-Hava debisi sensörünün ölçüm hassasiyeti önemlidir. Sensör ne kadar hassas olursa olsun, her sensörün hata payı vardır. Ve her sensör periyodik olarak kalibre edilmesi gerekir. Bu hem bakım zorluğu, hem zamanla ölçümde hata payının artması anlamına gelir.
-Damperin hızı ve PIDnizin performansı önemlidir. Havanın sıkıştıralabilen bir akışkan olması, onu ölçmeyi ve kontrol etmeyi zorlaştırır. Kontrolün doğası gereği, damperi hızlı hareket ettirirse, sisteminiz salınacaktır ve istemediğiniz değerlere ulaşacaktır. Kontrolün başarısı seçtiğiniz integral, türev parametrelerine bağlı olacaktır.
Bu mekanizmanın hepsinde hata payı olmasının yanı sıra, zaman gereklidir, çünkü, kontrolör sensörden aldığı feedbackle damperin açıklığını ayarlar. Geribildirim gerektiren hiçbir sistem kullanılan cihazlar ne kadar yüksek performanslı olursa olsun 1 saniyeden kısa sürede istenilen değere stabil olarak gelemez. Ventürilerde sensör, damper ve PID gerektiren bir sistem yoktur. Tamamen mekanik olarak çalışır. Hassasiyeti, hızı ve güvenilirliği bununla alakalıdır.
Ventüri valfler tek çeşit midir, üretimi nasıldır?
Phoenix Controls bir Honeywell markasıdır ve Boston’daki fabrikasında özel olarak üretim yapmaktadır. Her bir ürün sertifikalı test istasyonunda test edilip sertifikasıyla birlikte müşteriye gönderilir.
Kullanım alanına göre farklı tip ventüriler seçilebilir. Sabit debili, tamamen sızdırmaz, korozif maddeye dayanıklı özel kaplamalı modelleri mevcuttur.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Çeker Ocak Kontrolü:
Çeker ocak kontrol sisteminin belirleyici özelliği tepki hızıdır. Phoenix Controls ventürilerinin 1 saniyeden kısa tepkime süresiyle çeker ocak kapağı açıldığı anda hava emişi gerçekleşir. Böylelikle laboratuardakiler çeker ocağın içerisindeki gazlara maruz kalmazlar.
Kapağa bağladığımız sensör sayesinde kapağın açılmasıyla eş zamanlı olarak hava emişi gerçekleşmektedir. Varlık sensörleriyle, çeker ocağın önünden biri geçtiğinde emişi artırabilirsiniz. Phoenix Controls çeker ocak monitörü üzerinden debiyi okuyabilirsiniz. Bunların hepsi laboratuarlarınızdaki çalışanların konforunu etkileyecektir ve en önemlisi maruz kaldığı gaz dolayısıyla uğrayabileceği zararları engelleyecektir.
Çoğu laboratuarda karşılaşılan problem çeker ocakların yeterince emiş yapmaması sebebiyle kişilerin ve laboratuvardaki diğer çalışanların gaza maruz kalması. Diğer problem ise bu problemi engellemek için çeker ocaklara bağlı egzoz fanlarının maksimum kapasitede sürekli çalıştırılmasıdır. Bu uygulamadaki sorun, enerji sarfiyatı ve oluşan gürültüdür. Çeker ocak boşken ya da kapağı kapalıyken bile maksimumda çalıştığında boşuna enerji tüketilmiş olur. Sadece kapak açıldığında emişi artırması yeterlidir.
Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuarları:
Biosafety Level 3(BSL-3) alanları, içerisinde tehlike seviyesi yüksek olan bulaşıcı materyallerin test edildiği laboratuvarlardır. SARS, türberküloz gibi laboratuvar ortamının dışına çıkması durumunda ölümcül sonuçlara yol açabilecek hava yoluyla bulaşan tehlikeli patojenlerin üzerinde testlerin yapıldığı bu alanlarda, güvenlik ilk önceliktir.
Uluslararası yönetmelikler, bu alanlar için çeşitli standartlara uyulması gerektiğini belirtmektedir.
Standartlara göre bu alanlarda airlocklar, çeşitli bariyerler olması gerekmektedir. Ancak bu yeterli değildir. Yönetmelik, mahalin sürekli olarak negatif basınçlandırılması ve hava akışının her zaman tek yönlü olması gerektiği bildirir. Kapının açılması, çeker ocağın çalışma gibi basınç dengesi etkileyen durumlarda mahalde birkaç saniye bile pozitif basınç olması kabul edilemezdir.
Bunu sağlayabilmenin tek yolu, basınçtan bağımsız, dinamik şartlara en hızlı şekilde tepki veren, hava debisi kontrol cihazlarıdır. Mahaldeki tüm ventüri valflerin önceliği, mahali her ne olursa olsun, negatif basınçta tutmaktır. Diğer sistemlerde, değişiklikler sonucu sistem adapte olmaya çalışırken salınacak ve bu salınım basınç dengesi açısından risk yaratacaktır. Bu risk, söz konusu alanlarda göze alınabilecek bir risk değildir.
Phoenix Controls ventüri valflerinin olduğu bir BSL-3 labında, üfleme ve dönüş kanalındaki valfler, birbirini 1 saniyeden kısa sürelerle takip eder. Bu yöntemin ismi, progressive offset kontrolüdür. Üfleme debisi arttıkça, dönüş debisi eş zamanlı olarak artacaktır, böylelikle aradaki offset korunacaktır. Bu da mahaldeki tek yönlü hava hareketinin %100 garanti altında olduğu anlamına gelir.
Klasik sistemde ise güvenmeniz gereken, çok sayıda ekipman ve parametre vardır. Bunlar her zaman bozulma ihtimali olan kanallardaki sensörünüz, BMS sisteminiz, VAV kontrolörünüz gibi sistemin kritik ekipmanlarıdır.
Hastanelerdeki İzolasyon ve Karantina Odaları:
Yılda binlerce kişi sadece hastane enfeksiyonundan yaşamını kaybetmektedir. Bu bakteriler genellikle hastanede yatan, ameliyat olmuş hastalar, yoğun bakımda bulunan hastalar veya bağışıklığı (vücut direnci) zayıflatan, kanser kemoterapisi gibi tedaviler uygulanan hastalar için yüksek risk oluşturmaktadır. Bu hastaların özel izolasyon odalarında tutulmaları gerekmektedir. Bu odaların özelliği, pozitif basınçlandırılmış olmaları sebebiyle hava akış yönünün odadan koridora doğru olmasıdır.
Diğer bir sorun ise, bulaşıcı bir enfeksiyon taşıdığı tespit edilen hastanın, hastane personeli ve diğer hastaları riske etmemesi için karantina altına alınması gerektiği durumlardır. Bu durumda salgının kontrol altında tutulması gerekmektedir ve bu ancak güvendiğiniz bir sistemle odanın sürekli olarak negatif basınçlandırılması ile sağlanabilir.
Tek yönlü hava akışını(izolasyon odaları için odadan koridora doğru, karantina odaları için koridordan odaya doğru) Phoenix Controls her durumda garanti eder.